• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

 

klassen dag

Voorafgaand aan de Nationale Open Monumentendag vond op 6 en 7 september de jaarlijkse Open Monumenten Klassendag plaats. 304 leerlingen uit groep 7 en 8 volgden een rondleiding bij één van onderstaande monumenten uit onze omgeving.

Er waren twee verschillende programma’s. 139 leerlingen namen deel aan een programma met het thema ‘Europa’, bij Voetveer Woudrichem (gemaakt door de stadsgidsen). Verhalenverteller Bastiaan was aanwezig en er werd Jeu de Boules gespeeld. 165 leerlingen bezochten het pas gerenoveerde Fort Giessen.  Doel van de Open Monumenten Klassendag? Kinderen in aanraking laten komen met erfgoed uit de eigen omgeving.

 Erfgoed Altena en De Bibliotheek CultuurPunt Altena hebben de afgelopen jaren samengewerkt om een nieuw educatieproject op te zetten voor Fort Giessen. Het programma is ontstaan rondom de ontdekking van twintig betonnen groepsschuilplaatsen en vier luisterposten, waarvan er één nog intact is!  De vondsten maakten deel uit van de verdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog. Met de renovatie van de afgelopen jaren en de ontwikkeling van het educatieproject ‘Langs de Linie’ voor groep 7/8, worden de vondsten toegankelijk gemaakt voor een groter publiek.

Tijdens de Open Monumenten Klassendagen in september bezochten zo’n 165 leerlingen het nieuwe educatiepark en werd het project voor de eerste keer uitgevoerd. In het park ontdekten de leerlingen dat, hoewel Nederland niet meevocht tijdens de Eerste Wereldoorlog, de oorlog wel veel impact heeft gehad in de direct omliggende landen maar ook in het Land van Heusden en Altena.

Wil je meer weten over dit interessante project? Neem dan contact op met een van de cultuurcoaches van de Bibliotheek CultuurPuntAltena via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het lesmateriaal is gratis te downloaden via www.verhalenvanaltena.nl