• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

De presentatie van de nieuwe uitgave in de Historische Reeks Land van Heusden en Altena is als gevolg van de coronacrisis uitgesteld.  Aanvankelijk was de presentatie gepland op donderdag 16 april in het gemeentehuis in Almkerk.  De 28e uitgave van de Historische Reeks kreeg als titel 'Oorlog in Altena', 75 jaar vrijheid.  De uitgave telt ruim vierhonderd pagina's en is gevuld met verhalen, dagboeken, achtergrondinformatie en ook nieuw materiaal.  In de reeks verschenen al eerder bundels die geheel gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.  De presentatie is nu verschoven naar 17 september.

1945 hervormde kerk genderen hee00031.tjp

 

Zo is er een reconstructie van de Duitse bezetting van het Land van Heusden en Altena gedurende het laatste halfjaar van de oorlog. Een periode waarin het optreden van de Duitsers tegen de bewoners genadeloos was. Tevens verhalen over de razzia's, de tientallen onderduikers die een schuilplaats vonden, over ds. J. Hindriks uit Dussen die in het verzet zat en over de gedwongen evacuatie van mensen uit de dorpen langs de Bergsche Maas. In Nieuwendijk waren op 12 december 1944 zeventien doden te betreuren. Op Oudjaarsdag 1944 maakte een bom in Giessen veel en vooral jonge slachtoffers. 

 

Ook werd de verzetsman Henk Boender gearresteerd en gefusilleerd. Matthijs Dekker in Oudendijk, ook betrokken bij het verzet, werd opgepakt, maar overleefde de oorlog. De jonge verzetsman Thijs van Ommeren werd gearresteerd en gefusilleerd, tot groot verdriet van zijn familie in Rijswijk. Ook de gehandicapte 9-jarige Lina Bras uit Werkendam zou de oorlog niet overleven. In Veen en Wijk en Aalburg vielen op vrijdag 5 januari 1945 bommen waarbij zeer velen omkwamen.