• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Steurgat IMG 7799 lr

Het thema voor Open Monumentendag is dit jaar duurzaamheid. Gezien de rijke historie van monumenten zijn deze bij uitstek al duurzaam te noemen. Veel monumenten hebben door de tijd heen een nieuwe functie gekregen, mooie voorbeelden in de gemeente Altena zijn onze Werelderfgoed monumenten, de vier Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van verdedigingswerken werden ze plekken van plezier met horeca, als B & B of als educatiefort. Fort Steurgat veranderde door de jaren heen van verdedigingswerk, interneringskamp, noodzetel tijdens de Koude Oorlog voor de scheepvaart tot luxe wooncomplex.

De koren- en watermolens in onze streek zijn ook een toonbeeld van duurzaamheid. Met windkracht zorgden ze eeuwenlang voor droge voeten en het malen van het graan tot meel om brood mee te bakken. Mooi voorbeeld hiervan is de korenmolen ‘de Twee Gebroeders’ in Wijk en Aalburg, deze is weer helemaal ingericht om te doen waar hij ooit voor gebouwd is in 1872. Extra duurzaam tintje is de bio tarwe uit eigen streek die wordt verwerkt tot meel waarmee op een steenworp afstand het jaar rond Altena brood mee wordt gebakken bij bakker Hardeman.

Laatste voorbeeld van duurzaamheid is het verduurzamen van het erfgoed om het ook toekomstbestendig te maken. Zo kan Fort Giessen in haar eigen energie voorzien met de installatie met zonnepanelen, heatpipes en warmtepomp. Tevens zijn voorzetramen geplaatst aan de binnenzijde van het Fort. Tijdens Open Monumentendag zijn op Fort Giessen stands ingericht van Altena Nieuwe Energie, Altenatuur en Brabants Landschap die zijn gericht op verduurzaming.

Erfgoed Altena nodigt een ieder uit om in het weekend van Open Monumentendag een of meerdere monumenten te bezoeken. Liefst op de fiets; ook hier geldt ‘Duurzaam duurt het langst’.

Op www.openmonumentendag.nl kun je eenvoudig zoeken welke monumenten in het Monumentenweekend open zijn in de gemeente Altena.