• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

De lezingen van de Historische Kring het oude Land van Heusden en Altena zijn voorlopig gecanceld.  Gelet op de recente overheidsmaatregelen hebben zij besloten voorlopig geen lezingen te organiseren. Dit betekent dat de lezing die op het programma stond voor 17 november niet doorgaat.

 

Dat is jammer, maar het is niet anders. Zodra er weer meer mogelijkheden zijn, zullen zij zich opnieuw beraden wat de mogelijkheden zijn. De leden worden steeds geïnformeerd via mail met een maandelijkse nieuwsbrief. Daarin worden ook artikelen opgenomen met wetenswaardigheden over de geschiedenis van Altena. Dat dit mogelijk is danken wij aan Bas van Andel die diverse bijdragen heeft aangeleverd. Hij is ook op het spoor gekomen van een aantal nog niet eerder gepubliceerde artikelen van B.M. Braams (1927). Hij was een zoon van een onderwijzersechtpaar uit Genderen. In de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken in Babyloniënbroek. Na de oorlog studeerde hij in Wageningen.

Na zijn vervroegde pensionering in 1988 ging hij promoveren op zijn passie: de geschiedenis van de aardrijkskunde van het Land van Heusden en Altena. Dit historisch-geografische onderzoek resulteerde in 1995 in de dissertatie Weyden en zeyden in het broek, over de komontginningen in Altena van grofweg 1050-1350. Braams heeft naast en na zijn dissertatie nog bepaalde aspecten van de geschiedenis van Altena nader uitgewerkt. Zo schreef hij artikelen over het oude Aalburg en het oude Almkerk. Zijn werkmateriaal stelde hij beschikbaar aan het Streekarchief in Heusden. In dat materiaal zaten ook enkele korte niet eerder gepubliceerde artikelen. Met toestemming van zijn zoon Tom Braams publiceert de Historische Kring die alsnog. Zij eren daarmee de nagedachtenis van een gedreven, uiterst kundige, nauwkeurige onderzoeker en hopen nader licht te werpen op enkele vragen over de middeleeuwse geschiedenis van onze streek.