• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Deel 28 van de Historische Reeks Land van Heusden en Altena bevat met ruim 400 bladzijden boeiende verhalen over de Tweede Wereldoorlog uit alle kernen in de gemeente Altena.

IMG 6809

 

Over de razzia’s, de tientallen onderduikers die een schuilplaats vonden, over ds. J. Hindriks uit Dussen die in het verzet zat en over de gedwongen evacuatie van mensen uit de dorpen langs de Bergsche Maas. G. Haspels uit Genderen schrijft over de voortdurende beschietingen. In Nieuwendijk waren op 12 december 1944 zeventien doden te betreuren. Op Oudejaarsdag 1944 maakte een bom in Giessen veel en vooral jonge slachtoffers. Ook werd de verzetsman Henk Boender gearresteerd en gefusilleerd.

Matthijs Dekker in Oudendijk, betrokken bij het verzet, werd opgepakt maar overleefde de oorlog. De jonge verzetsman Thijs van Ommeren werd gearresteerd en gefusilleerd, tot groot verdriet van zijn familie in Rijswijk. Ook de gehandicapte negenjarige Lina Bras uit Werkendam overleefde de oorlog niet. In Veen en Wijk en Aalburg vielen op vrijdag 5 januari 1945 bommen waarbij zeer velen omkwamen. Voor verkoopadressen raadpleeg www.historischereeks.nl