• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Verdeeld over twee dagen hebben zo’n duizend mensen een bezoek gebracht aan één van de monumenten die zaterdag en zondag geopend waren tijdens het Monumentenweekend. Toppers waren Fort Steurgat op zaterdag en kasteel Dussen op zondag.

2020 fort steurgat

Fort Steurgat, het meest zuidelijke fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kreeg zaterdag zo’n 250 bezoekers. Het fort dat is omgebouwd tot luxe wooneiland opende eenmalig de poort. Bezoekers werden rondgeleid door de bewoners en kregen uitleg over de restauratie en ombouw tot appartementen. Fort Giessen trok zaterdag zo’n 150 bezoekers, die getuige waren van het uitreiken van een Koninklijke onderscheiding aan Kees van Maastrigt. Op Fort Altena kregen zaterdag 35 bezoekers een korte rondleiding aangeboden. Ook de kerken in de vesting en het torenklimmen trokken de nodige bezoekers, net als de diverse molens in de streek. Zo stapten zaterdag en zondag in totaal zo'n 150 bezoekers over de drempel van de Johannes Nepomuk RK kerk in de vesting Woudrichem. Zondag was Kasteel Dussen geopend, daar werden zo’n 300 bezoekers ontvangen uit alle windstreken. Omdat elders veel monumenten vanwege corona gesloten bleven, bezochten velen het romantische kasteel. Bezoekers konden tevens kennis maken met het programma voor het nieuwe culturele seizoen in het kasteel.

Op 17 en 18 september wordt de monumenten klassendag gehouden en bezoeken schoolkinderen Fort Giessen, de vesting Woudrichem, de Zuid-Hollandse molen en Kasteel Dussen. Bezoekers die willen nagenieten van de monumenten in Altena kunnen de webexpositie ‘Mensen en Monumenten’ bekijken op salha.nl. Negen erfgoed vrijwilligers vertellen hun persoonlijke verhalen over de monumenten en hun bijzondere historie. Ook zijn de drie fietsroutes nog volop verkrijgbaar bij de VVV informatiepunten in de gehele regio. Fietsers kunnen kiezen tussen de Boerenlandroute; de Vesting tot Vestingroute en de drie Dijkenroute.

De organisatie van Open Monumentendag wordt jaarlijks verzorgd door Erfgoed Altena in samenwerking met andere partners.