• Erfgoed Altena

    Erfgoed Altena

Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Erfgoed Altena gaat zich dit jaar inzetten om de inwoners van Altena alle monumenten in de gemeente te leren kennen. Open Monumentendag wordt gehouden op 12 en 13 september.

motte lente 1

De gemeente Altena telt 225 rijksmonumenten en 133 gemeentelijke monumenten. Erfgoed Altena gaat op zoek naar de mooiste monumenten van Altena, maar ook naar de mooiste verhalen rond de monumenten in het Land van Heusden en Altena. Zo zijn er 99 boerderijen en molens rijksmonument; veertien kerken zijn aangewezen als rijksmonument en heeft Altena 41 verdedigingswerken als rijksmonument. Het enige archeologische rijksmonument in Altena is de motte in Almkerk (zie foto).

Erfgoed Altena gaat de komende maanden op zoek naar de verhalen achter het monument, maar ook foto’s van zowel rijks- als gemeentelijke monumenten zijn welkom. Een van de bekendste (en mooiste?) rijksmonumenten is Kasteel Dussen, het enige kasteel binnen de gemeentegrenzen van ons eiland. Zo kennen velen in de regio de verhalen van Kasteel Dussen; over de chocolaatjes van juffrouw Suringar, de Toscaanse zuiltjes en de zusters Karmelitessen. Maar over alle monumenten zijn natuurlijk verhalen te vertellen. Over de vroegere bewoners, over de bouwhistorie of over de huidige bewoners. En wat zijn bijvoorbeeld de mooiste monumenten per dorp? De verhalen en foto’s worden gebruikt voor een digitale tentoonstelling die in samenwerking met het Streekarchief Langstraat Heusden & Altena wordt opgezet. Ook worden de verhalen gedeeld via social media en de speciale facebookpagina’s van Erfgoed Altena en Monumenten in Altena.

De monumenten kunnen straks ook al fietsend worden bekeken, zo worden in samenwerking met VVV Biesboschlinie drie fietsroutes uitgestippeld langs monumenten rond water, rond boerderijen en van vesting tot vesting. Schoolkinderen kunnen onze monumenten leren kennen op de jaarlijkse klassendag, die wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Cultuurpunt Altena.

Vanwege de coronacrisis zal Monumentendag dit jaar anders dan anders zijn, omdat het ontvangen van grote groepen mensen in monumenten moeilijk is. Mogelijk zijn enkele grotere erfgoedlocaties in de regio wel open, zoals Fort Giessen en Kasteel Dussen. Verder kiest Erfgoed Altena voor digitale aandacht voor onze monumenten onder het motto ‘Leer de monumenten van Altena kennen’.

Verhalen en foto’s kunnen worden doorgestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook is het mogelijk om contact op te nemen voor het maken van interviews met bewoners van onze monumenten.

https://www.facebook.com/MonumentenAltena/